Statistica oficială din ţara noastră a luat fiinţă la 12 iulie 1859, când prin Ordonanţa Domnească a lui Alexandru Ioan Cuza, a fost creat Oficiul Central de Statistică – Institutul Naţional de Statistică, de astăzi.
De-a lungul timpului, statistica oficială, una dintre primele instituţii publice apărute în România după Unire şi, totodată, unul dintre cele mai vechi oficii statistice din Europa a cunoscut evoluţii şi reorganizări, schimbându-şi succesiv numele, fără a se abate însă de la principiile respectului faţă de adevăr şi probitatea demersurilor sale, păstrându-şi statutul de principal instrument de cunoaştere şi evaluare a realităţilor ţării.
În prezent, Institutul Naţional de Statistică având în subordine 8 direcţii regionale de statistică şi 34 direcţii judeţene de statistică, oferă, prin informaţii şi date statistice, baza necesară autorităţilor, agenţilor economici, întregii societăţi în elaborarea şi punerea în practică a unor programe realiste de guvernare, de dezvoltare economică şi socială.
Statistica, știință și metodă de lucru, are o tradiție milenară și a evoluat de-a lungul timpului, datorită nevoii de cunoaștere, odată cu celelalte științe. Astăzi este unanimă părerea că fără statistică nu știm ce am fost, ce suntem și ce am putea deveni. Orice guvern responsabil se bazează pe datele statistice în evaluările și deciziile sale, deoarece “statistica este singurul tărâm sigur pe care un guvern prevăzător trebuie să întemeieze rațiunea reformelor sale” asa cum afirma Dionisie Pop Marțian, primul conducător al statisticii oficiale între anii 1859 – 1865.
În ziua de 12 iulie 2024, toţi cei care doresc să ne cunoască activitatea sunt invitaţi, în cadrul manifestării „Ziua Porţilor Deschise” la sediul Direcţiei Regionale de Statistică Brăila, pe strada Unirii nr.72, Bloc Turn, Parter între orele 9 – 14.
Adresăm cu această ocazie mulţumiri furnizorilor noștri de date și informaţii, fără sprijinul cărora sistemul statistic nu poate funcţiona, mass – mediei pentru sprijinul acordat în popularizarea rezultatelor muncii noastre și, nu în ultimul rând, utilizatorilor de date și informaţii statistice, pentru impulsul pe care ni l-au dat întotdeauna în a face ca lucrurile în activitatea noastră să meargã mai bine.
„La mulţi ani!” le urăm cu această ocazie tuturor statisticienilor.